Hírek

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont részvétele a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatban

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont két előadó ülést szervez önállóan vagy társszervezésben  a 2024 évi Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatában, amelyre várjuk  a tudomány legfrissebb eredményei iránt érdeklődőket.

Mesterséges intelligencia a hazai ökológiában és természetvédelemben: adatok és algoritmusok

Barta Zoltán, Garamszegi László Zsolt

Időpont: 2024. november 21. 9:00 – 12:00

Helyszín: később pontosítjuk

Napjainkra, az Antropocén hajnalán világossá vált, hogy a földi bioszféra hatalmas nyomás alatt áll. Ez olyan mértékű változásokat okozhat, mely talán az élővilág jelenleg ismert formájának fennmaradását és az emberiség további fejlődését is veszélyezteti. E változások ellen csak a folyamatok pontosabb ismeretében vehetjük fel a siker reményében a harcot, ehhez azonban pontos és nagy mennyiségű adat szükséges a környezeti változókról vagy a fajok elterjedéséről populációméretéről vagy az ökoszisztémában betöltött szerepükről. Az adatok gyűjtése a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre gyorsabb, viszont feldolgozásuk egyre nehezebb. Ennek oka kettős lehet. Egyrészt, hatalmas adatmennyiségek generálódnak. Másrészt, az előzőektől nem függetlenül, az adatok összetettsége is hatványozódik. Korunk egyik jelentős innovációja, a mesterséges intelligencia talán lehetőséget teremt e problémák hatékony kezelésére. Az előadóülésen a mesterséges intelligencia hazai ökológiai és természetvédelmi alkalmazásának lehetőségeit szeretnénk áttekinteni.

Előadások:

Barta Zoltán & Garamszegi László Zsolt: Mesterséges intelligencia a természetvédelemben és az ökológiában: múlt, jelen

Csabai István: Mesterséges intelligencia módszerek alapjai és tudományos alkalmazásai

Bán Miklós: Biológiai adattömegek kezelése

Oláh Gergő: Emlősfajok azonosítása kameracsapda felvételeken

Zsebők Sándor: Állathangok és a mesterséges intelligencia

Garamszegi László Zsolt: Az inváziós csípőszúnyogok monitoringja citizen science és mesterséges intelligencia segítségével

Barta Attila: Faji elterjedési térképek prediktálása műholdképek alapján

Garamszegi László Zsolt & Barta Zoltán: Mesterséges intelligencia a természetvédelemben és az ökológiában: jövő

 

Az evolúciókutatás frontvonalai

Szathmáry Eörs, Székely Tamás, Scheuring István, Földvári Gábor és Boross Gábor

Időpont: 2024. november 18. 15:00-17:00

Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza; Budapest, Tóth Kálmán u. 4, 1097 (11-12)

Idén 40 éves a program címével megegyező című, Vida Gábor szerkesztette, megjelenésekor komoly szemléletformáló hatással bíró könyv (az Evolúció könyvsorozat IV. kötete), amely számba vette a magyar evolúciókutatás akkori eredményeit, illetve képet adott a nagyobb megválaszolt és nyitott kérdésekről. Az előadássorozat célja hasonló, bemutatni a magyarországi evolúciókutatás fontosabb irányait, eredményeit, illetve áttekintést adni a HUN-REN ÖK Evolúciótudományi Intézetben folyó kutatásokról.

Előadások:

Boross Gábor: Hogyan segíthet az evolúciós hozzáállás a rákbetegség jobb megértésében?

Földvári Gábor: Evolúcióbiológiával a járványok megelőzéséért

Scheuring István: Ha itt az ellenség hívom a barátom: mikrobák a libikóka két oldalán

Prof. Szathmáry Eörs: Mi az élet? Egy operatív megközelítés a MiniLife (ERC Synergy) projekt tükrében

Prof. Székely Tamás: A szaporodási viselkedések vizsgálatának frontvonalai: az evolúcióbiológiától a konzervációbiológiáig

 

Az előadások összefoglalói a csatolt dokumentumokban olvashatók.

Ezen felül az MTA Diverzitásbiológiai és az Ökológiai Tudományos Bizottsága  rendezvényeként az „Év kiemelkedő szünbiológiai doktori értékezése díj díjátadója” a Magyar Tudomány Ünnepéhez  kapcsolódó előadóülés keretében valósul meg 2024. november 12-én. Nyolcan fogják bemutatni a dolgozatukat, a díjazottakat ott hozzák nyilvánosságra. A zsűrit Ódor Péter, a HUN-REN ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója elnökölte, így a díjátadót/előadóülést is ő fogja levezetni.

 

Csatolt dokumentum(ok):
HUN-REN ÖK MI absztrakt 2024
HUN-REN ÖK MTÜ Evolúció absztrakt