Hírek

Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Tudományos Mecenatúra Pályázat „Nyitott Könyv Program”-ja támogatásával megjelent Kriska György, a Vízi Ökológiai Intézet tudományos tanácsadójának az „Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában” című könyve.
A Flaccus Kiadó gondozásában megjelent 560 oldalas mű teljes anyaga elérhető három mobiltelefon kompatibilis interaktív honlapon, az Ökológiai Kutatóközpont honlapján és az alábbi helyeken: http://bszm.elte.hu/vizi-gerinctelenek/ http://bszm.elte.hu/hatarozo/

Az „Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában” című kötet az édesvizekben élő gerinctelen állatokról nyújt teljeskörű áttekintést, ezért jelentősen túllép a hagyományos határozói kereteken. Segítségével nem csupán azonosíthatjuk az édesvizek anyagforgalmában, a biológiai vízminősítésben és a vizek természetes öntisztulásában létfontosságú gerinctelen szervezeteket, hanem részletes ismertetést kapunk életmódjukról és az ökológiai rendszerekben betöltött szerepükről is.

A könyv azzal együtt, hogy a közép-európai faunát tárgyalja, különös hangsúlyt ad a magyarországi vonatkozások ismertetésének is, ezért a hazai környezettudatos szemléletformálásnak is hasznos eszköze lehet. A biológiai vízminősítési projektekben (pl. BISEL) résztvevő középiskolások és tanáraik, valamint az édesvizek élete és ökológiája iránt érdeklődő olvasók egyaránt haszonnal forgathatják. Közérthető nyelvezete miatt a laikus érdeklődők, a természetjárók, a horgászok és mindazok érdeklődésére is számot tarthat, akik szeretnének közelebbről megismerkedni az édesvizek varázslatos élőlényeivel, a „vízipók-csodapókkal” és társaival.

A könyv illusztrációs anyagát színes vektorgrafikus rajzok és fotók együttesen adják (közel 400 képtábla), ami a szakmai tartalom mellett nemzetközi viszonylatban is egyedülállóvá és hiánypótlóvá teszi a kötetet. Ezzel magyarázható, hogy a jelenlegi kézirat előzményének tekinthető 2008-ban megjelent „Az édesvízi gerinctelen állatok – határozó” című könyv 2009-ben német nyelven is megjelent a Weisdorn – Verlag Jena kiadó gondozásában. Az alapmű jelentősen továbbfejlesztett kiadását pedig „Freshwater Invertebrates in Central Europe” címen 2013-ban jelentette meg a Springer – Verlag angol nyelven. Ez utóbbi mű második, bővített kiadása 2022-ben jelenik meg a Springer – Verlag gondozásában. A magyar nyelvű alapmű már nem elérhető, így a korszerűsített és jelentős mértékben bővített kézirat hiánypótló műnek számít.

A könyv egy általános határozókulccsal kezdődik, amelynek használatával a vizsgált élőlényt egy nagyobb csoportba, taxonba (mohaállatok, kova-szaruszivacsok, csigák stb.) tudjuk besorolni. A könyv ezután az egyes élőlénycsoportok bemutatásával folytatódik. Ebben a részben a taxonspecifikus határozórészek előtt képekkel illusztrált szöveges leírások szerepelnek.
A határozókulcsokban a rövid szöveges jellemzéseket színes grafikák egészítik ki, amelyek fényképekkel együtt segítik a gerinctelenek azonosítását. A rajzok részletesen feliratozottak, a határozóbélyegek nevei mellett az általános tájékozódást segítő szervek (pl. fej, ízelt láb, összetett szem) neveit is megjelenítik. A grafikák színezése az élőlényekről készült fotók eredeti színein alapul. A határozókulcsokban a sorok végén szereplő vastagított számok jelzik azt, hogy egy adott meghatározástól a határozókulcs hányadik sorához kell továbblépnünk. Végül több lépés után eljutunk a végállomáshoz, egy adott taxonhoz.

A könyv egyes fejezeteihez online filmgyűjtemények is tartoznak, melyek az állatcsoportokhoz tartozó QR kódok leolvasásával tölthetők be mobiltelefonra, vagy tabletre. A QR kódok nem csak az egyes fejezetek után, hanem összesítve a könyv végén is megtalálhatók. Mobiltelefonos használat esetén kattintással is továbbléphetünk a filmgyűjteményekhez.
Szintén a könyv végén található az „Oktatás és ismeretterjesztés” című fejezet, amely képekkel illusztrálva mutatja be azokat a digitális mellékleteket és filmeket, amelyek az egyéni használat mellett a közoktatási és felsőoktatási alkalmazást támogatják.

Bemutatásra kerülnek itt kép- és filmvetítő programok, valamint olyan interaktív feladatsorok, amelyek állatcsoportonként és összességében ellenőrzik és gyakoroltatják a gerinctelen állatok ismeretét. A melléklet különleges részét képezi egy térhatású vetítőprogram (3D), amely háromdimenziós (anaglif) képek megjelenítését teszi lehetővé számítógép-monitoron vagy projektorral kivetítve, ez utóbbi megoldás csoportos vetítésekre is lehetőséget ad. Az anaglif képek megtekintéséhez piros-kékeszöld (red-cyan) szemüvegre van szükség. A fentiekben ismertetett digitális anyagok magyar, angol és német nyelven is hozzáférhetők.
A digitális melléklet részeként az édesvízi makrogerinctelenek egyszerűsített PC-s és mobiltelefonos határozója is letölthető a erről és a következő honlapról.

A könyv angol nyelvű változatához tartozó teljes digitális melléklet itt érhető el. A mellékletet a könyv ISBN száma (978-3-7091-1546-6) alapján lehet kiválasztani és letölteni.

Csatolt dokumentum(ok):
A mobiltelefonos határozó működése

Forrás: Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában