Média

Éjszakai halállomány-felmérést végeztek a Dunán

Közös próbamérést hajtottak végre augusztus 11-én, csütörtökön a Dunán, Sződligetnél a közelmúltban indult Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium projekt keretében. Az élőhelyek multidszciplináris vizsgálata alprojektben a BLKI, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai működnek együtt.
A kutatások során a fő kérdés annak meghatározása, hogy miként befolyásolják az élőhelyek hidrológiai és geomorfológiai jellemzői, illetve az ezeket módosító emberi hatások a vízi élőlényközösségek szerveződését. A munkát segítik a nemzeti parkok munkatársai is, így az adatok közvetlenül is hasznosulhatnak a hazai természetvédelem számára.
A legutóbbi vizsgálat alkalmával a part menti területeken bevethető kerítőhálóval végeztek halállomány-felmérést, miközben rögzítették a víz mélységét, áramlási sebességét, a meder mélyülését és a mederanyag-összetételt. A mintázást először nappal, majd sötétedés után is elvégezték, a napszakok ugyanis befolyással vannak a halállomány összetételére.

hirtv.hu

További megjelenések a témában:

24.hu - 2022.08.19. - Éjszaka is számolták Sződligetnél a dunai halállományt

magro.hu - 2022.08.22. - Éjszakai halállomány-felmérést hajtottak végre a Dunán