Hírek

Első díjas lett Kriska György filmje a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

Első díjat nyert a dunavirág kutatásokon alapuló, A dunavirág rejtély című 40 perces film a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, a Kárpát-medence Természeti Értékei Filmszemle keretében meghirdetett Rövidfilm kategóriában. A film rendezői Kriska György és Kriska Ferenc.

A film szinopszisa: Arisztotelész óta foglalkoztatja az embereket a kérdés, mi lehet az a titokzatos jel, amely egyszerre indítja be akár több milliónyi kérész kirepülését az esti órákban. A kutatók a tudomány legújabb vívmányait felhasználva próbálják megfejteni az évezredes rejtélyt. Vajon sikerrel járnak? A tét óriási, hiszen felfedezésükön múlhat a dunavirág életben maradása. Mire a szórt napfény teljesen eltűnik az égboltfényből és beköszönt az éj, megoldódik egy rejtély és a kérészek rajzása is véget ér.

Kriska György, az ELKH ÖK Vízi Ökológiai Intézetének tudományos tanácsadója, az ELTE Biológiai Intézet docense kollégáival évek óta sikeresen szerepel filmjeivel a programon. 2019-ben 1. lett a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Természetfilmek kategóriában A vízipók tényleg csodapók című filmjével, 2021-ben az Édesvízi gerinctelenek második helyen végzett a rövidfilmek között.

Kapcsolódó link(ek):

A film megtekinthető

Forrás: Filmszemle - magyar nyelvű katalógus