Hírek

Fajkihalások: ott vagyunk a listán? – Báldi András előadása a Magyar Tudomány Ünnepén

Korunk modern apokalipszisének lovasai a klímaválság, a háború, a betegségek, az energiaválság mellett egy láthatatlanabb válság is jelen van: a földtörténetben példátlan ütemű fajkihalás. Báldi András ökológus tudományünnepi előadásában (2022. november 21.) azt az ellentmondást járja körül, hogy az elmúlt évtizedekben a biológiai sokféleség brutális mértékű csökkenése következett be, ugyanakkor az emberek egyre jobban élnek. Egy átlagember hogyan veszi észre, hogy nagy baj van? Megoldja-e ezeket a problémákat a technológia? Meg tud-e változni a társadalom? Az emberek eltávolodtak a természettől, mi lehet a természetbúvárkodás jövője?

Báldi András életbe vágóan fontos példákkal illusztrálja, milyen haszna van a fajgazdagságnak az ember számára, és hogyan működnek a sérülékeny ökológiai rendszerek, amelyeknek mi is szerves részei vagyunk, és mit kellene tenni az élhető jövőért.

Az előadás házigazdája Gilicze Bálint, az MTA Kommunikációs Főosztályának munkatársa, az előadás elérhető az MTA You Tube oldalán.
Báldi András ökológus, az MTA tagja, az Európai Biodiverzitás Partnerség tanácsadó testületének elnöke. Fő küldetésének tekinti a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzését. Kutatási témája a mezőgazdasági tájak, illetve az élőhelyek szegélyének hatásai a fajok, például beporzók előfordulására.

Forrás: MTA tudományünnepi előadások

További megjelenések a témában:

mta.hu - Fajkihalások: ott vagyunk a listán? – Báldi András tudományünnepi előadása videón - 2022.11.30.

infostart.hu/inforadio - Báldi András ökológus - A Szigma, a holnap világa 2022. december 20-i adásában