Média

Invázós csípőszúnyogok, kérészek és biológiai kontroll a Zöldklubban

Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a Szúnyogmonitor eddigi eredményeiről és az újonnan terjedő inváziós csípőszúnyogok által terjesztett betegségek terjedésének mechanizmusáról beszélt.
Új kutatásukban az ELTE és az ELKH munkatársai azt fedezték fel, hogy a kérész látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik. Egy már régebb óta folyó kutatás újabb állomásáról van szó, Kriska György 2012 óta foglalkozik a kérészek fényérzékelésével. Korábban arra jutott, hogy ökológiai szempontból a hosszabb hullámhosszú mesterséges fények a kevésbé károsak az élővilágban, így célszerű ilyeneket alkalmazni. Dr. Egri Ádám, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa számolt be arról, hogy laboratóriumi kísérletekben a kérészek látórendszerét vizsgálták, és eredményük megerősítette az összefüggést a fényviszonyok és a rovarok viselkedése között.
Dr. Korányi Dávid, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa arról beszélt, hogy az ÖK kutatói vezette nemzetközi kutatócsoport az urbanizáció hatását vizsgálta a növénykártevő rovarokra és természetes ellenségeikre (biológiai kontroll). Eredményeik alapján természetalapú megoldásokat javasolnak az urbanizáció ökológiai lábnyomának csökkentésére.

Klubrádió - Zöld klub - 2022.05.26.