Média

Kutatási támogatások: Miért fontos a biológiai sokféleség?

Jelenleg 1 millió növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye. A biológiai sokféleségre viszont szükség van a fenntarthatósághoz és az emberi jólléthez. A Biodiversa+ küldetése a társadalomra és a politikára hatást gyakorló kutatások előmozdítása, támogatása, hogy a természet helyre billenjen, a fajok sokfélesége megmaradjon. Júniusi sajtórendezvényükön több mintaadó projekt mutatkozott be.
Biodiversa+, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos európai partnerség 2021 októberében indult útjára. Elődje, a Biodiversa több mint 15 éves örökségére és eredményeire épül, amely éves pályázati felhívásai révén már 147 transznacionális kutatási projektet finanszírozott 178 millió euró összköltségvetéssel. A Biodiversa+-t a Biodiversa és az Európai Bizottság közösen dolgozta ki, a 2030-ig szóló európai biodiverzitás-stratégia részét képezi. A Biodiversa+-ban 36 európai és társult ország 73 kutatáspolitikai és környezetvédelmi politikai szereplője egyesítette erőit. A hét éves program költségvetése több mint 800 millió euró.
Magyarország Biodiversa+ finanszírozó partnere a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A teljes jogú partnerségi tagság teszi lehetővé magyarországi szervezetek számára a Biodiversa+ által meghirdetett transznacionális pályázati felhívásokon való részvételt.

A Biodiversa+ tanácsadó testületének elnöke 2022-től két éven át Dr. Báldi András ökológus, mely szerepvállalás tovább erősíti Magyarország részvételének jelentőségét a partnerségen belül.

topagrarmagazin.hu