Média

Miért dolgozik ilyen sok kutató a tavak megmentésén? – Interjú Horváth Zsófiával

Interjút készített Horváth Zsófiával egy nemzetközi tudománynépszerűsítő portál a „The Relevator”, a Center for Biological Diversity (CBD) portálja.

A kis tavaknak kulcsszerepük van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a természetvédelemben – de csak akkor, ha megvédjük őket.

A tavaknak világszerte olyan sokféle formája van, hogy a „tó” szót elég nehéz meghatározni. Fontosságukat illetően a kutatások szerint a kis tavak jobbak a biológiai sokféleség szempontjából, mint sok nagyobb víztest. Úgy találták, hogy összességében több növény és állat él bennük, köztük számos veszélyeztetett faj is. Eredetüktől függetlenül a tavak menedéket nyújtanak a vadon élő állatoknak és növényeknek. Sajnos, annak ellenére, hogy több évtizedes kutatások bizonyítják a tavak fontosságát a biológiai sokféleség szempontjából, a döntéshozók és a nyilvánosság gyakran figyelmen kívül hagyja őket. Az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban az állóvizekre vonatkozó jelenlegi politika – az EU Vízkeret Irányelve – nagyrészt kizárja az 50 hektárnál kisebb területű tavakat.

Tavak nem csak a vidéki tájban léteznek. Horváth Zsófia, a budapesti Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézet közösségi ökológusa citizen science kampányt folytat a magyarországi városi területeken található tavakért. Kutatócsoportja 386 tóról gyűjtött biodiverzitási adatokat, és több mint 800 tó tulajdonosát kérdezte meg, hogy kiderítse, milyen beavatkozásokkal tehetik az emberek a tavaikat minél természetesebbé.
Elmondta, hogy a tavak ugyanúgy működnek a bennük élő fajok számára, mint a szigetek az emberek számára a tengeren. Minél több sziget tűnik el, annál bizonytalanabbá válik a tengerész számára, hogy hozzáférjen a túléléshez szükséges erőforrásokhoz.
„A hálózat fontos tagjait veszítjük el” – mondja. Kutatásaik során az 1950-es évekig visszamenően vizsgálták a zooplankton populációkat, és megállapították, hogy a fajok elvesztése korrelált a területen található tavak számának csökkenésével.
A gondolatot, hogy fontos a tavak hálózatának létrehozása, több kutató is osztja. Ahhoz azonban, hogy az ilyen tóhálózatok valósággá váljanak, több adatra van szükség, mondja Horváth.
„Nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni egy élőhelyet, ha nem tudjuk, milyen (ökológiai) szolgáltatást nyújthat az emberiségnek” – mondja. „Ez egyfajta nagyon profán, emberközpontú szemlélet – de a döntéshozók és a közvélemény így működnek”.

November 7, 2022 – by Jack McGovan

This story was originally published by The Revelator.