Profil

Cunillera-Montcusí, David, PhD

tudományos munkatárs, MSCA ösztöndíjas

Elérhetőség:
david.cunillera@dcm.cat

Kapcsolódó linkek:

Személyes weboldal

Tevékenység címszavakban:
@david_cunillera

Ezt a szöveget az oldal angol nyelvű változatából fordították le.

Vízi ökológia – Metaközösségelmélet – Hálózati kapcsolat – Tájszerkezet

Megpróbálja megérteni a vízi közösségek sokféleségének és közösségeinek összeállításának fő mozgatórugóit. Utazásomat az Ibériai-félsziget északnyugati részének ideiglenes mediterrán tavaival kezdtem, majd ausztriai alpesi tavakkal, végül folyókon és szakaszos patakokon keresztül Barcelona és Uruguay között.

Ezen a professzionális vízkörforgáson keresztül munkámat arra összpontosítottam, hogy megpróbáljam szétválasztani, hogyan hatnak egymásra a tájszerkezet és az élőlények szétszóródása, és hogyan határozzák meg a metaközösségi dinamikát. Hálózati és semleges elméletek segítségével különböző közelítéseket dolgoztam ki és dolgoztam fel, hogy megragadjam a konnektivitás, a központiság és az élőhelyeloszlás relevanciáját a diverzitási minták meghatározásában.

De egyértelmű válaszok helyett azt tapasztaltam, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a leíróbb megközelítésektől a prediktív eszközök felé hatékonyan elmozduljunk, amelyek javítják a megértést és elősegítik a vízi ökoszisztémák megőrzését. Az emberi beavatkozás a legmagasabb hegytől a legmélyebb szakadékig feldarabolja és megváltoztatja az élőhelyeket körülvevő és közösségeiket fenntartó tájat. Bár alapvető különbségeik vannak, ezeket a rendszereket hasonló átfogó folyamatok kapcsolják össze (azaz elterjedt, abiotikus, biotikus), amelyek desztillálhatók és reprodukálhatók a tájtulajdonságok változásának forgatókönyveinek szimulálására, valamint új természetvédelmi beavatkozások tervezésére vagy a hatások következményeinek felmérésére.

Jelenlegi céljaim ezeknek a gondolatoknak az előmozdításán alapulnak, új projektekkel a horizonton (MSCA Meta-Heroes projekt), új együttműködésekkel, új tanulási eszközökkel és új rendszerekkel és közelítésekkel.

Válogatott publikációk

Cunillera-Montcusí, David; Beklioğlu, Meryem; Cañedo-Argüelles, Miguel; Jeppesen, Erik; Ptacnik, Robert; Amorim, Cihelio A.; Arnott, Shelley E.; Berger, Stella A.; Brucet, Sandra; Dugan, Hilary A.; Gerhard, Miriam; Horváth, Zsófia; Langenheder, Silke; Nejstgaard, Jens C.; Reinikainen, Marko; Striebel, Maren; Urrutia-Cordero, Pablo; Vad, Csaba F.; Zadereev, Egor; Matias, Miguel. Freshwater salinisation: a research agenda for a saltier world TRENDS IN ECOLOGY & EVOLUTION. 37: 440-453
2022