Profil

Deák Balázs, az MTA doktora

tudományos tanácsadó

Elérhetőség:
deak.balazs@ecolres.hu

Kapcsolódó linkek:

Tudományos blog (magyar)

Blog in English

Tevékenység címszavakban:
tájökológia, konzervációbiológia, restauráció, sztyeppe, biodiverzitás

1, Élőhelyszigetek élővilága

Fragmentált mezőgazdasági tájakban vizsgáljuk, hogy a kis méretű foltokban fennmaradt szárazgyepek fajösszetételére, valamint a gyepfragmentumokban élő gyepi fajok fennmaradására milyen élőhelyi illetve táji faktorok hatnak.

2, Kis léptékű topográfiai változatosság hatása gyepi közösségekre

Gyepekben a topográfiai változatosság következtében kialakult élőhelyi sokféleség jelentős hatással van a növényközösségek fajszerveződésére. Kutatásaink során azt vizsgáljuk, hogy a topográfiai változatosság hogyan járulhat hozzá a természetes és a rekonstruált gyepek fajgazdagságának növeléséhez.

3, Történelmi és kulturális szempontból fontos élőhelyek biodiverzitása (sacred biodiversity)

Az ember által átalakított tájakban sok esetben az úgynevezett szent helyek (mint például az ősi temetkezési halmok) nagymértékben hozzájárulhatnak a tájra egykor jellemző élőhelyek fennmaradásában. Kutatásaink során azt vizsgáljuk, hogy az emberi tevékenység, és a szent helyekhez kötődő kulturális tabuk hogyan járulnak hozzá a biodiverzitás fennmaradásához.

4, Távérzékelés természetvédelmi alkalmazása

Vizsgálatainkban olyan távérzékelésen alapuló módszereket tesztelünk és fejlesztünk, amelyek segítségével nagy kiterjedésű bonyolult élőhelystruktúrával rendelkező tájakban válik lehetségessé az élőhelyek megbízható minőségű térképezése valamint minősítése.

Válogatott projektek

MTA Lendület 2019: Vegetáció és magbank dinamika

Témavezető: Valkó Orsolya
Tervezett futamidő: 2019-2024
Azonosító: LP2019-4-/2019