Profil

Mojzes Andrea, PhD

tudományos munkatárs

Elérhetőség:
mojzes.andrea@ecolres.hu
+36 28 360-122, 360-147 / 151

Kapcsolódó linkek:

MTMT

Google Scholar

ORCID

Tevékenység címszavakban:
klímaváltozás, aszály, gyepek, növényi tulajdonságok, fenotípusos plasztikusság

I. Korábbi kutatási témák
1) Ökofiziológiai toleranciasajátságok pázsitfűfajok tömeges terjedése hátterében
Eltérő inváziós hajlamú (tömegesen terjedő, ill. nem terjedő) és fotoszintézis típusú (C3-as, ill. C4-es), évelő pázsitfűfajokat hasonlítottunk össze növényházi kísérletekben. Vizsgáltuk a levél gázcserenyílásainak hatékonyságát a gyorsan változó fénykörnyezetre, a levél morfológiájának és szöveti szerkezetének variációját az eredeti termőhelyhez képest fényszegényebb, de kiegyenlítettebb környezetben (növénynevelő), valamint a csírázás válaszát a hőmérséklet napi ingadozása hatására.
2) Terepkísérletben szimulált klímaváltozásra adott növényi válaszok kiskunsági homoki erdőspusztán
A fehér nyár gyökérsarjak által kolonizált évelő nyílt homokpusztagyep három jellemző, tömeges, különböző növényi funkciós típust képviselő fajának (fehér nyár gyökérsarjak, magyar csenkesz, csillagpázsit) ökofiziológiai válaszát (levélmorfológia és –szerkezet, fotokémiai működés) vizsgáltuk a prognózisoknak megfelelő hő- vagy szárazságkezelésre.
3) A növénytakaró égésekor felszabaduló füst csírázást serkentő hatása
A növényzet égésekor felszabaduló füst és annak vizes oldata (füstvíz) csírázásra gyakorolt hatását vizsgáltuk több hazai növényfajnál a növénytakaró tűzre adott válaszának mélyebb megismerésére.

II. Jelenlegi kutatási témák
1) Homokpusztagyepi fajok reproduktív fenológiája és transzgenerációs plasztikussága egy csapadékmanipulációs terepkísérletben
A nyílt homokpusztagyepekben jelenleg alárendelt, de aszályok hatására várhatóan uralkodóvá váló téli egyéves fűnél (vadrozs) vizsgáljuk a visszatérő mérsékelt csapadékváltozások (enyhe aszály, erős aszály, öntözés) hatását a virágzás és a termésérés fenológiájára és a maghozamra, valamint az utódgeneráció csírázására és növekedésére.
2) Természetes és kísérletes aszályok produkcióra gyakorolt hatása
Szakirodalmi adatok alapján összehasonlító elemzést végzünk a természetes (megfigyelt) és a terepkísérletekben előidézett aszályok növényi produkcióra gyakorolt hatásáról gyep és cserjés ökoszisztémákban.