Média

Őszi szépségében tündököl a vácrátóti arborétum

A vácrátóti botanikus kert az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be.
A területen fák, cserjék, rétek, tavak, kanyargós utak, hidak váltják egymást, melyeket hatalmas üvegházi gyűjtemények egészítenek ki. A dendrológiai gyűjtemény 3300 cserjét, fát foglal magába, kiemelkedő a kelet-ázsiai fajok mellett a juhar-, bangita-, madárbirs-, hárs- és kőrisfajok nagy száma és évszázados famatuzsálemekkel is találkozhatunk. Az évelő- és sziklakerti gyűjtemény közel 3000 fajt és fajtát mutat be. Sziklai, erdei, havasi és hagymás virágokat is láthatunk. A rendszertani gyűjtemény rokonsági és evolúciós szempontok alapján mutatja be a növényeket, a kertrészben gyógy- és fűszernövény bemutató, valamint parasztkerti virágok ágyása is megtekinthető. Az üvegházi gyűjtemény trópusi haszon- és dísznövényekben, kaktuszokban, broméliákban, orchideákban, pozsgásokban gazdag.
Most ősszel a fák között megcsillanó lágy délutáni fények, a sárga, a piros és zöld levelek kavalkádja a leginkább lenyűgöző. A legkülönlegesebb látványt a lótuszokkal teli tó nyújtotta, sajnos, most főként csukva voltak az egyébként emberfej nagyságú virágaik, de az óriási leveleik beterítették nagyjából az egész vízfelületet.
Virágzó növények sem hiányoztak, az Udvarház körül olyan virágkavalkád fogadott, mintha tavasz lett volna. Az üvegházaknál pedig „a lila 50 árnyalata” tárul szemünk elé a virágágyásban. Érdekes látvány fogad a virginiai mocsárciprusnál, melynek közelében sorakoznak a „ciprusbabák”, vagyis a fák föld alól előtörő légzőgyökerei.

sokszinuvidek.24.hu