Projektek

A daru (Grus grus), mint ökoszisztéma mérnök faj szárazgyepeken

Megvalósítás alatt lévő/Futó projekt

Azonosítószám: MEC_R141154
Tervezett futamidő: 2022-2023
Támogatás összege: 1.360.000 Ft
Támogatók: NKFIH
Program: Mecenatúra

Összefoglaló:

„A kutatási projektem a darvak ökológiai hatását vizsgálja a szárazgyepi élőhelyeken. Mivel a természetes gyepek kiterjedése mára már nagyon összezsugorodott világszerte és kiemelkedő ökológiai szerepet töltenek be, ezért nagyon fontos a vizsgálatuk és megőrzésük. A hortobágyi szikes pusztákon időző darvak képesek „felszántani” a gyepeket a csőrükkel annak érdekében, hogy zsákmányra bukkanjanak. Ennek köszönhetően megbolygatják a gyep szerkezetét és új életteret hozhatnak létre. Mivel az elmúlt évtizedekben az átvonuló darvak száma a többszörösére emelkedett Magyarországon, ezáltal a „daruszántások” gyepekre gyakorolt hatása is nagymértékben megnőtt. Ezek miatt szeretném megvizsgálni részletesen ezt az ökológiai hatás a gyepi növényfajok szempontjából.

Mivel a daru élőhely átalakító szerepéről eddig még nem született publikáció, ezért szeretném bemutatni eredményeimet a lehető legszélesebb körben. Ennek az egyik legjobb módja lenne az Pan-African Ornithological Congress és az Eurasian Grassland Conference szakmai fórumokon való részvétel. Mivel a témám több tudományterületet (etológia, botanika, természetvédelem, stb.) is felkarol, ezért nagy érdeklődést válthat ki a kutatók körében a két különböző témájú konferencián. Véleményem szerint a kutatásom akár átültethető lenne más darufajokra és nemzetközi kooperáció kialakulására is jó esélyt látok a jövőben a konferencia részvételt követően.

Az eddigi konferencia részvételek nagyban hozzájárultak a szakmai tudásom fejlődéséhez, valamint tapasztalatszerzés szempontjából is lényegesek voltak. Több kutatóval is sikerült már kapcsolatot kiépíteni hasonló jellegű szakmai fórumokon. Ennek reményében bízom abban, hogy a pályázatomban megjelölt két rendezvény is hasonló pozitív eredményeket hoz a kutatói pályafutásomban.”