Média

Repülőn, autón utaztatjuk ide a szúnyogokat és kullancsokat, amik trópusi betegségeket hozhatnak

Az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog megjelenését 2012-2014 között detektálták először Magyarországon a kutatók. Ezek a Távol-Keletről, Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi régióiból származó inváziós fajok sikeresen alkalmazkodtak a kontinentális éghajlatunkhoz. Az eredeti élőhelyükön, ahol nincs tél, a populációk egész évben aktívak, míg nálunk egy nyugalmi fázis beiktatásával képesek átvészelni a hidegebb időszakot is – mondta a Telexnek Garamszegi László, az Eötvös Loránd Kutatói Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója.
„Azért tartunk tőlük, és azért tartjuk szoros megfigyelés alatt ezt a három fajt, mert egyrészt könnyen szaporodnak az emberközeli élőhelyeken, például a kisebb tárgyakon felgyűlt vízben, másrészt több olyan kórokozót tudnak potenciálisan terjeszteni, amelyek egy része Magyarországon még nem is ismert”. Bár ezek a trópusi betegségek szerencsére a legtöbb esetben nem súlyosak, maguktól gyógyulnak, nem szabad elbagatellizálni őket. Azt ugyanis már az influenzánál vagy a Covid-19 enyhébb válfajainál is megtapasztalhattuk, hogy járványos méretekben, tömegeket érintve bizony a mégoly ritka szövődmények is nagyon sok ember kórházi kezelését és halálát okozhatják.
…Az éghajlatváltozás következtében az utóbbi években egyre több szomszédos országban figyelnek meg felnőtt Hyalomma kullancsokat, ami aggasztó, mert ezek az állatok képesek kórokozók, például a krími-kongói vérzéses láz vírusának terjesztésére – mondta a Telexnek Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének biológusa, a Kullancsfigyelo.hu vezetője. Ezek a vírusok már jelen lehetnek hazánkban is, hiszen nyulak, rágcsálók, sőt emberek vérében is kimutatták már az ellenük termelt ellenanyagot. Azért is hozták létre a Kullancsfigyelőt, hogy szoros ellenőrzés alatt tarthassák a hazánkban megjelenő invazív kullancsfajokat. Tavaly Magyarországon két felnőtt Hyalloma kullancsot találtak, idén eddig már négyet.

telex.hu