Média

Sok a kullancs a kertekben, hogyan védekezhetünk?

A kullancsok elszaporodásáról és az ellenük való védekezésről Dr. Földvári Gábor ökológussal, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársával beszélgettünk.
Érdemes azzal kezdeni, hogy a „kullancsok már mindenhol ott vannak” kijelentés túl általános és szubjektív. Biztos sokan tapasztalnak maguk körül ilyesmit, de tudományos adatok nincsenek sem az ország teljes területét, sem régiókat, de még kisebb körzeteket illetően sem. Nem rendelkezünk az összehasonlítás alapjául szolgáló múltbéli adatokkal, és átfogó kutatásból származó eredmények a jelenben sincsenek, de erről majd később.

Mivel több folyamat segíti a kullancsok terjedését emberi környezetben, nagyon is valószínű az állomány növekedése, legalábbis a városainkban. A legfontosabb ilyen tényező, hogy egyre nagyobb számban alkalmazkodnak vadállatok az emberi településekhez: madarak, sünök, rókák, nyestek, rágcsálók, és még hosszan sorolhatnánk, hány faj egyedei élnek akár észrevétlenül is közöttünk. Állományuk egyre gyarapszik, miként az általuk szállított kullancsoké is, amelyek ráadásul remekül szaporodnak városi környezetben, hiszen a sűrűsödő és változatos állatvilág mindhárom fejlődési stádiumuknak remek táplálkozási lehetőségeket kínál – mondja a 24.hu-nak Földvári Gábor. Hozzáteszi: emellett a hősziget jelenség, azaz, hogy a városok hőmérséklete jóval magasabb a természetesnél, szintén kedvezően befolyásolhatja az urbanizálódó fajok elterjedését.

24.hu - Sok a kullancs a kertekben, hogyan védekezhetünk? - 2023.05.13.

További megjelenések a témában:

civilhetes.net - Magyarországon is felbukkant egy szörnyű betegséget terjesztő kullancs 2023.05.10.

magyarmezogazdasag.hu - Hogyan szedjük ki a kullancsot? - 2023.05.31.

magyarmezogazdasag - HOgyan szedjük ki a kullancsot? - 2023-05-31

greendex.hu Védekezzünk a kullancsok ellen természetes módon! - 2023-06-21

vehir.hu - Védekezzünk a kullancsok ellen természetes módon - 2023-06-21

Nyomtatott sajtó:
hellovidek.hu - Magyarországon is felbukkant ez a kullancs: szörnyű betegséget terjeszthet - 2023-05-10
veol.hu - Kerttulajdonosok kerestetnek kullancskutatáshoz - 2023-05-14
Bors - Veszélyes kullancs bukkant fel Magyarországon - 2023.05.13. (16,17. oldal)