Média

Több virág, több beporzó – ilyen volt a vadvirágos budapesti rétek második éve

Úgy tűnik, a 2021-ben kialakított fővárosi méhlegelők beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A monitoringvizsgálatok azt mutatják, hogy nemcsak virágokból, de az azokat látogató beporzókból is több van a vadvirágos réteken, mint a rendszeresen kaszált gyepeken.
A Vadvirágos Budapest program összesen 30,4 hektár területet érint, ami a 6 millió négyzetméter intenzíven fenntartott fővárosi gyepnek csupán 4,5%-át jelenti. Az idei évben az eddigi közparkok és közlekedési utak menti zöldsávok mellett egyes patakpartokon is találkozhatunk vadvirágos rétekkel, ugyanis a Fővárosi Csatornázási Művek is csatlakozott a programhoz.

Mik is azok a méhlegelők, és miért van szükség rájuk?

A legtöbben, ha beporzókról esik szó, a háziméhekre gondolnak. Valójában azonban a háziméh csak egyetlen faj, míg hazánkban több száz vadméh, zengőlégy, lepke, darázs, bogár szintén virágokból táplálkozik, így szükségük van a virágokban gazdag tájra, méhlegelőkre.
„Városi méhlegelőnek az olyan, emberi környezetben kialakított, a beporzó rovarokat segítő beavatkozásokat hívjuk, ahol valamilyen zöldterület kezelésbeli változtatásával megpróbáljuk elérni, hogy több, a beporzó rovaroknak táplálékot nyújtó virág legyen jelen egy-egy területen. Ilyen lehet például a zöldterületek ritkább kaszálása, ami engedi felnőni és virágot hozni a növényeket, vagy különféle magkeverékek vetése.”

A Tabán hatalmas füves területének egy kis szegletében is kialakítottak egy méhlegelőt, ahol a júliusi hőhullám után is tartották magukat a cickafarkok. (Fotó: Tóth Judit)

És hogy miért is van ezekre szükség, azon túl, hogy egy virágzó rét szép?

Elsősorban a beporzók miatt, ugyanis ezek a rovarok egyre nagyobb bajban vannak. Európában a méh- és lepkefajok 9%-a veszélyeztetett, a méhfajok 37%-a, a lepkefajok 31%-a csökkenő tendenciát mutat. A poszméhek 30%-a veszélyeztetett, és 4 faj kihalt Közép-Európában az elmúlt szűk 140 évben.

(Fotó: Szigeti Viktor – Ökológiai Kutatóközpont)

Ha folyamatosan rövidre vágjuk a füvet, lehet, hogy szép, egyenletes gyepünk lesz, így viszont megakadályozzuk, hogy az ott lévő kétszikű növények virágozzanak.

Ezzel pedig azoktól a táplálékforrásoktól fosztjuk meg a beporzókat, amelyekre szükségük lenne.
Egy ilyen méhlegelő nemcsak a táplálék, de a mikroklíma, a fészkelőhely szempontjából is előnyös lehet a rovarok és más állatcsoportok számára is, például a városi madarak sokkal több rovar- és magtáplálékot találnak ezeken a méhlegelőkön. És a méhlegelőknek még akkor is lehet szerepük, amikor úgy tűnik, már minden elszáradt és kiégett. A magas kórók üreges szára például kiváló peterakó hely az üregekben fészkelő méhfajok számára.

Több a virág, több a beporzó

A 2022-es év monitoringja során kétféle méhlegelőt vizsgáltak. Egyrészt ritkábban kaszált területeket (a Vadvirágos Budapest méhlegelői mellett, Veszprémben is), másrészt olyan területeket is bevontak a vizsgálatba, amelyeket vadvirágok magkeverékével vetettek be a Hegyvidéki Önkormányzat projektjének keretében.

Vadvirágos rét Petőfi híd budai hídfőjénél. (Fotó: Magócsi Márton – MTSZ)

A monitorozást egy évben ötször – áprilistól augusztusig végzik. A méhlegelőket hasonló méretű és adottságú kontrollterületekkel hasonlítják össze a beporzó rovarok és a virágkínálat szempontjából. „A 2022-es eredményeket kielemezve az látszik, hogy ezeken a méhlegelő területeken több a virág, és több a beporzó is, mind mennyiségben, mind fajszámban.

Azt mondhatjuk, hogy 2022-re megközelítőleg kétszer annyi beporzó volt a méhlegelőkön, mint a hagyományosan fenntartott területeken.

Azonban a tavalyi aszály rányomta a bélyegét az eredményekre, és nemcsak a tavalyiakra, de még az ideiekre is” – mondja Szigeti Viktor.

Budapesten mindenhol táblák jelzik a méhlegelőket, de ezekkel a táblákkal egyre több vidéki városban is találkozhatunk. (Fotó: Agócs Judit)

 

A ritkán kaszált, illetve a magvetéses területek között kimutatható volt egy lényeges különbség. „Míg a ritkán kaszált területek tavasz végén, nyár elején virágoznak tömegesen, addig a vetett területeket úgy alakították ki, hogy július végétől szeptember elejéig virágoznak igazán, így ezekben a foltokban akkor van sok táplálék, amikor egyébként máshol hiány van.”

Kaszálás: hányszor, mikor, hogyan?

A Vadvirágos Program keretében a fővárosban a rétek kaszálását egy alkalommal tervezik, de ez többnyire rugalmasan alakul, erősen függ az időjárástól, vagy épp a nemkívánatos lágyszárúak megjelenésétől. „A kaszálást nyár végén kezdik az elsőként leszáradó vadvirágos felületekkel, majd sorban haladnak a többi területtel, legutoljára hagyva a még értékes, akár másodvirágzású fajokat tartalmazó felületeket. Ezek kaszálására szeptember végén, október legelején kerül sor” – olvashatjuk a program oldalán.

Vadvirágos rét a Kopaszi-gátnál (Fotó: Magócsi Márton – MTSZ)

Ennek lényege, hogy egy nagyobb zöldterületet több részletre osztanak, és nem egyszerre kaszálják le azokat.

„Így mindig maradhatna olyan terület, ahol a beporzók és más rovarok táplálkozni tudnak, és magas, virágzó növényzetet találnak. Ezt a módszert még nem igazán alkalmazzák városokban, de természetvédelmi területeken már igen, és ott beválik.”

A lepkéknek van a legnehezebb dolga a városban

A monitoring során beporzó rovarok nagyobb csoportjait jegyzik fel, nem konkrét fajokat, hogy egységes legyen a mintavétel. Már ez a viszonylag egyszerűbb mintavételi módszer is megmutatja, hogy egy méhlegelőn több-e beporzó, és hasznos-e a program vagy sem. A vizsgálatokban egyetemisták is közreműködnek, illetve később szeretnék a lakosságot is bevonni, ezért is fontos az, hogy egy egyszerűbb, általánosan használható metódust fejlesszenek ki.

(Fotó: Szigeti Viktor – Ökológiai Kutatóközpont)

„Idén az őshonos magkeverékekkel felülvetett méhlegelőkön elkezdtünk egy olyan mintavételezést méhekre, lepkékre és zengőlegyekre, ahol fajra is határozzuk őket” – mondja Szigeti Viktor. „Ennek során találtunk egy nagyon apró méretű méhfajt (Nomada thersites), ami ugyan egész Eurázsiában előfordul, de csak rendkívül kevés megfigyelés, adat van róla. Ez a faj ritka és annyira kicsi, hogy nem nagyon kerül be a mintákba, itthon sem volt még múzeumi példánya.”

Különleges, hogy egy ilyen faj előkerült, ráadásul épp városi környezetben.

A városi méhlegelőkön egyébként a generalista rovarok vannak inkább jelen, melyeknek nincsenek speciális igényeik. „A városokban a lepkéknek nehezebb a helyzetük, mert esetükben a hernyónak is szüksége van tápnövényre, ráadásul nagyon sokszor specialisták, vagyis egy-két növényfajjal táplálkoznak, és emellett pedig a felnőtt egyedeknek is szüksége van nektárforrásra. Az, hogy a relatív kis méretű és intenzíven kezelt zöld területeken mindez egyszerre meglegyen, elég ritka, ezért tud csak néhány lepkefaj a városokban fennmaradni. Méheknél és zengőlegyeknél is hasonló lehet a helyzet, ha van egy kicsit speciálisabb élőhelyi igény, akkor az limitálhatja, az adott faj megmaradását.”

Tavasztól a lakosság is bekapcsolódhat

Az Ökológiai Kutatóközpont a Debreceni Egyetemmel közösen indította el a Pollinátor monitoring programot. Ennek a citizen science projektnek a lényege, hogy szeretnék a lakosságot is bevonni a városi beporzók monitoringjába, hisz minél több adat áll a kutatók rendelkezésére, annál pontosabb következtetéseket tudnak levonni.
Az oldal egyelőre még tesztüzemben működik, de folyamatosan fejlesztik a mintavételi módszert, valamint a közeljövőben mobilapplikációval is szeretnék hatékonyabbá tenni az adatgyűjtést. Így a kutatók remélik, hogy tavasszal már teljes gőzzel működhet a program.

Szerző: Tóth Judit – újságíró – turistamagazin.hu