Hírek

Tudós túrán ismerkedtek a látogatók a széncinegék fejlődésével

Az Ökológiai Kutatóközpont idén tavasszal indította el a Tudós túra nevezetű programsorozatát és először szervezték meg a kert madarainak viselkedését megfigyelő túrát, Krenhardt Katalinnak és Nagy Gergelynek, az ÖK fiatal ökológus kutatóinak vezetésével. A Tudós túrák célja, hogy a látogatók a szakember által vezetett séta során egy-egy élőlénycsoport, ebben az esetben a kertben élő énekesmadarak viselkedését, tulajdonságait, az ökoszisztémában betöltött szerepét részletesen és az „élő példán” bemutatva ismerhessék meg. A séta kezdetén a látogatók a Berkenyeház előtt kiállított madárodúkat tekintették meg, megtudták milyen típusú odúban milyen madár fészkel. A botanikus kertben 99 odúban fészkelnek széncinegék.

A továbbiakban a széncinegék költésének különböző fázisait sikerült megtekinteni a kerti séta során: olyan odút, amelyben a fészket építik, a tojásrakás, a még nagyon fiatal és a tollas cinege fiókákkal teli odúkat. A szakvezetők segítségével lehetőség volt a fiókákat közelről megnézni és azt is, hogy a kutatók milyen eszközökkel (tolómérő, Pesola) mérik a madarak különböző morfológiai bélyegeit. Parabola és fejhallgató segítségével a látogatók azt is megtapasztalhatták, hogyan gyűjtik és vizsgálják a kutatók az énekes madarak énekét és ennek milyen szerepe van a madarak társas viselkedésében.

A túra interaktív, a szakvezetőkkel folytatott beszélgetésekben kitértek arra, hogy ki milyen madarat ismer a környezetében, etetik-e a madarakat, van-e madárodú a kertjükben. A látogatók részéről főként arról érdeklődtek, hogy az emberek hogyan tudnak segíteni a madaraknak.

„A téli madáretetés fontos, de kevésbé ismert annak a fontossága, hogy a madáretetést tavasszal, március elején be kell fejezni, mert ha a madár a fiókákat eteti az etetőről származó maggal, akkor a fiókák elpusztulnak. Legalább ennyire fontos, ha törődni akarunk a környezetünkben élő madarakkal, a nyári itatás, hogy egy megfelelő itatóban folyamatosan legyen víz számukra végig a meleg időszakban. Az emlősállatokkal szemben a madaraknál nem jelent problémát, ha a fiókát megfogja az ember, emiatt nem hagyják el a szülők, ellentétben az emlősökkel pl. őzgidák. Ezért lehetséges az odúból kivett fiókákat megmérni majd visszatenni. Tavasszal gyakran találkozhatunk a fészket éppen elhagyó, gyámoltalannak tűnő fiókákkal, főleg rigókkal. A rigóknál a fészek sokkal kevésbé biztonságos, mint pl. egy odú, ezért a fiókák korán elhagyják a fészket, de a szülők továbbra is etetik. A legjobb, ha semmit nem teszünk az ilyen fiókákkal, legfeljebb egy bokorba lehet feltenni, ha veszélyes helyen van. Az ember nem tudja átvenni a madárszülő szerepét” – mondta el Krenhardt Katalin.

Az első madaras Tudós túra teltházas volt, mintegy 30 fő résztvevővel, családokkal, idősebbekkel. A kellemes hangulatú interaktív sétán a látogatók közvetlen ismereteket kaphattak környezetünk madarairól és hiteles válaszokat a hétköznapokban is felmerülő kérdésekre.