Hírek

Új kísérletes infrastruktúra épült Vácrátóton

Új növényházi kísérleti rendszert építettek az Ökológiai Kutatóközpont kutatói Vácrátóton a botanikus kerthez tartozó kísérleti területen, az ún. Tízholdban. Az polikarbonát növényházak egy olyan újonnan kialakított kutatási infrastruktúra fejlesztés részei, mely alkalmas nagy ismétlésszámú magbank ökológiai, csírázásbiológiai és fitométeres vizsgálatok kontrollált körülmények közötti megvalósítására. A növényházi rendszer mellett pedig a Tízhold kísérleti terében vízi ökológiai rendszerekben (mezokozmoszokban) is folytathatók majd ökológiai kérdéseket célzó kísérletek.

Az ELKH Infrastruktúra fejlesztés pályázatának és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziójának támogatásával összesen 5 új, 2,5 m X 10 m-es növényház készül el.

Az első kísérletek egyikében különböző élőhelyek talajainak magbank készletét hasonlítják össze, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatóival közösen azt vizsgálják, hogy a vaddisznó túrásoknak milyen hatása van a talajokban található magkészletre. A vaddisznó, bár őshonos állat, de spontán terjeszkedése hasonlít az invazív fajokéhoz. Fontos kérdés, hogy túrásaival hogyan befolyásolja az őshonos és invazív növényfajok terjedését, tehát a megfelelő kísérletek tervezésével fontos invázióbiológiai kérdésekre adható válasz. Egy másik most induló kísérlet sorozatban különböző növényi jellegek változását fogják vizsgálni kísérletes körülmények között.

Az üvegházakat a kutatók saját erőből építették fel a mintegy 1,5 tonna össztömegű, dobozokban leszállított elemekből, hasonlóan az IKEA bútorok összeállításához. A nagy munkához 15-20 fő lelkes, összehangolt munkája kellett, amely egyúttal csapatépítő tréningnek is megfelelt.

Az új kísérletes infrastruktúrával mintegy 125 m2-nyi szabályozott kísérletekre alkalmas terület jött létre, amely lehetővé teszi több kutatócsoport szinkronizált munkáját.