Média

Elpusztult a jeladós gulipán

Flipper a gyűrűzéskor és amikor megtalálták Afrikában (fotó: Sápi Tamás, KNPI és Frédéric Marret)

Nemrég Mauritániában, az Atlanti-óceán partjánál bukkantak rá egy elpusztult gulipánra, amely tavaly tavasszal a Kiskunsági Nemzeti Parkban lévő fészkelőterületén kapott gyűrűt és GPS-jeladót.

Minderről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adott hírt. A partimadár tavaly május 25-én a Dunatetétlen határában elterülő Bába-széken kapott GPS-jeladót és gyűrűt Bárdos Tibor és Sápi Tamás természetvédelmi őrkerület-vezetőktől, valamint Barna Krisztiántól, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársától. Mindez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Ökológiai Kutatóközpont, Vízi Ökológiai Intézet gulipán-monitorozási projektjének keretén belül valósult meg (dr. Boros Emil projektvezető, Lánczos Zsuzsanna projekt asszisztens).
A jeladós madarat a kutatók Flippernek nevezték el. A GPS-jeladó révén tudható, hogy a madár tavaly viszonylag korán, már július elsején elhagyta Magyarországot, feltehetően a súlyos aszály miatt. A nyarat Olaszországban töltötte, majd onnan október végén átrepült Tunéziába, majd Algéria, Marokkó, Nyugat-Szahara érintésével Mauritániába, fészkelőhelyétől 4 és fél ezer kilométerre repült.

Flipper útvonala (ELKH, Ökológiai Kutatóközpont, Vízi Ökológiai Intézet, Boros Emil)

AZ MME beszámolója szerint itt a madár jeladója napokig egy helyről küldött adatokat, így feltételezhető volt, hogy valami baj történt vele. A madárgyűrűzési központok szövetségén (EURING) keresztül felvették a kapcsolatot egy helyi lakossal, aki az adott ponton meg is találta a már sajnos elpusztult gulipánt. Az elhullás oka nem volt megállapítható.

Magyarországon eddig kétezer gulipánt gyűrűztek, amelyek közül 32 példány került meg külföldön, a legtöbb Európán belül, a Kárpát-medencétől délre, délnyugatra, illetve nyugati irányban. Mind közül a most megtalált madár a legtávolabb megkerült hazai jelölésű példány. Afrikában még kettő magyar gyűrűs gulipán került meg, 1955-ben és 1977-ben, Tunéziában.

Sápi Tamás és Bárdos Tibor összesen négy gulipán gyűrűzött, kettőt a Bába-széken (köztük Flippert), kettőt pedig Akasztó mellett, Miklapuszta északi részén, Sörkén.

A gulipán fokozottan védett, rendszeres fészkelő partimadarunk. Márciustól novemberig lehet megfigyelni a síkvidékek szikes tavain vagy sekély időszakos kiöntéseken, tavakon. Vonuló madárfaj, a telet elsősorban a Földközi-tenger partvidékein és Északnyugat-Afrika peremvidékein tölti.

Rejtélyes pusztulások
Néha szemmel látható ok vagy racionális magyarázat nélkül pusztulnak el állatok. Így volt még a nyáron Botswanában, ahol tömeges elefánt elhullást tapasztaltak, sokáig nem is tudták megmondani mi lehet az oka. A szadai szafariparkban is rejtélyes körülmények között pusztult el két elefánt, ügyükben állatkínzás miatt nyomoztak és tetemes bírságot szabtak ki. Erdélyben egy barnamedvét altattak el, mert el akarták szállítani, sajnos nem élte túl a mutatványt. Legutóbb pedig a pécsi rendőrség kötelékébe tartozó három kutya brutális megmérgezéséről érkeztek híradások.

(KNP)

knp.hu - Maruitániában pusztult el a Bába-széken jeladózott gulipán - 2023-02-22

További megjelenések a témában:

berek.hu - Elpusztult a jeladó gulipán - 2023-02-23

baon.hu - Mauritániában pusztult el a Dunatetétlennél jeladózott gulipán - 2023-02-24