Hírek

Nemzetközi mikrobiológiai konferencia Budapesten, az ÖK szervezésében

Szeptember 12-15 között Budapest adott otthont az elsőként megrendezett Central and Eastern Europe Symposium on Microbial Ecology (CEESME) konferenciának, amelynek összesen 117 résztvevője volt 17 különböző országból.

A rendezvény célja a tudományos párbeszéd és együttműködések elősegítése volt a közép- és kelet-európai, nyugat-ázsiai térségben dolgozó kutatók között. A konferencia a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában került megrendezésre, és a lebonyolításban főszervezőként az ÖK Vízi Ökológiai Intézet Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoportjának munkatársai vettek részt. A konferencia a környezeti mikrobiológia különböző területeit ölelte fel, mint a szárazföldi és vízi rendszerek működése, kapcsolatok mikrobák és más élőlények között és alkalmazott kutatások, a mikrovilág széles spektrumát átfogva a baktériumoktól a gombákig és egysejtű eukariótákig. Az esemény lehetőséget adott arra, hogy a fiatal kutatók bemutathassák munkáikat, és egy karrier tanácsadási workshop alkalmával a kapcsolatépítéssel, a tudománykommunikációval és az eredmények közlésével kapcsolatos ismereteiket bővíthessék.

Zárásként a résztvevők különböző túrákon vehettek részt, amelyek során megismerhették a pusztai élőhelyek mikrobiális vonatkozásait és a budai termálkarszt rendszer extrém mikrobaközösségeit. A konferencia fő szponzorra és védnöke az International Society for Microbial Ecology (ISME) volt, az esemény a Magyar Tudományos Akadémia, az Ökológiai Kutatóközpont, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint ipari partnerek és cégek támogatásával valósult meg.